niedziela, 16 lutego 2014

Zupa krem z dyni



Zupa krem z dyni

Lista zakupów:
  • 80 dag dyni
  • 3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • śmietana
  • grzanki
  • pietruszka lub koperek
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
Dynię, marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kwadraty. Gotujemy w małej ilości wody (jeśli dynia jest sucha trzeba dać więcej wody) razem z kostką rosołową.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulke i czosnek.
Dodajemy je do ugotowanych warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowaną zupę rozdrabniamy blenderem.
Nakładamy na talerze, polewamy słodką śmietanką, posypujemy grzankami i zielenią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz