poniedziałek, 24 lutego 2014

Karnawałowe serca z czekoladowym kremem




Karnawałowe serca z czekoladowym kremem

Lista zakupów:
Ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 20 dag serka waniliowego
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka octu
  • łyżka skórki otartej z pomarańczy
Nadzienie:
  • tabliczka białej czekolady
  • 40 dag serka waniliowego
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Serek mieszamy z jajkami, octem, cukrem, skórką pomarańczową i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto.
Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy placki na grubość ok. 0,5 cm. Foremką wycinamy serduszka.
Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. 

Wyjmujemy, odsączamy na papierowym ręczniku.

Po ostudzeniu kroimy na pół.
Czekoladę rozpuszczamy na parze, lekko studzimy. Mieszamy z serkiem. Odstawiamy do lodówki na około 20 minut.
Kremem przekładamy serduszka, posypujemy cukrem pudrem, dowolnie dekorujemy.

Karnawałowe smażenie

8 komentarzy:

  1. Super pomysł, te serca wyglądają smakowicie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jakie proste do wykonania :)
      Początkowo masa jest trochę jakby zbyt luźna, ale potem wsiąka w ciasto i jest akurat. :)

      Usuń
  2. Nawet taki pomysł by mi do głowy nie przeszedł, wspaniale muszą smakowac przełożone tym kremem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem amatorką białej czekolady, trochę zbyt mocno jest wyczuwalna, jak dla mnie, w tym kremie. Następnym razem krem będzie w kolorze czekolady mlecznej, mniam :)

      Usuń
  3. właśnie robiłam serduszka z tego przepisu i muszę przyznać, że ciasto wyszło takie mało delikatne. niby w srodku są pęcherzyki powietrza, ale jak się je gryzie to sa takie twardawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczekaj troszkę, aż krem wsiąknie w ciasto. Krem robi się gęściejszy a ciasto lekko wilgotne.

      Usuń