Lista zakupów:
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 20 dag serka waniliowego
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka octu
- łyżka skórki otartej z pomarańczy
Nadzienie:
- tabliczka białej czekolady
- 40 dag serka waniliowego
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Serek
mieszamy z jajkami, octem, cukrem, skórką pomarańczową i proszkiem do
pieczenia. Zagniatamy ciasto.
Na
oprószonej mąką stolnicy wałkujemy placki na grubość ok. 0,5 cm. Foremką wycinamy
serduszka.
Smażymy na
głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Wyjmujemy, odsączamy na papierowym ręczniku.
Po ostudzeniu kroimy na pół.
Wyjmujemy, odsączamy na papierowym ręczniku.
Po ostudzeniu kroimy na pół.
Czekoladę
rozpuszczamy na parze, lekko studzimy. Mieszamy z serkiem. Odstawiamy do
lodówki na około 20 minut.
Super pomysł, te serca wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
I jakie proste do wykonania :)
UsuńPoczątkowo masa jest trochę jakby zbyt luźna, ale potem wsiąka w ciasto i jest akurat. :)
Nawet taki pomysł by mi do głowy nie przeszedł, wspaniale muszą smakowac przełożone tym kremem.
OdpowiedzUsuńNie jestem amatorką białej czekolady, trochę zbyt mocno jest wyczuwalna, jak dla mnie, w tym kremie. Następnym razem krem będzie w kolorze czekolady mlecznej, mniam :)
UsuńAle świetne :))
OdpowiedzUsuńA jakie smakowite, zapewniam :)
Usuńwłaśnie robiłam serduszka z tego przepisu i muszę przyznać, że ciasto wyszło takie mało delikatne. niby w srodku są pęcherzyki powietrza, ale jak się je gryzie to sa takie twardawe.
OdpowiedzUsuńPoczekaj troszkę, aż krem wsiąknie w ciasto. Krem robi się gęściejszy a ciasto lekko wilgotne.
Usuń