Pierogi z kaszą
gryczaną (przepis Ewy Wachowicz)
Lista zakupów:
Ciasto:
·
40 dag mąki
·
szklanka gorącej
wody
·
jajko
Nadzienie:
·
20 dag
ugotowanej kaszy gryczanej
·
25 dag
białego sera
·
jajko
·
cebula
·
masło do
smażenia
·
sól
·
pieprz
Na maśle
podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę.
W misce
mieszamy rozdrobno0ny ser, ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulkę oraz roztrzepane
jajko. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na stolnicę
wysypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wlewamy wodę. Nożem zagarniamy mąkę do
środka. Następnie wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Podsypując mąką rozwałkowujemy
na placki o grubości 3-4 mm.
Wykrawamy
krążki (np. szklanką), nakładamy nadzienie i zlepiamy pierożki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz