sobota, 15 lutego 2014

Pierogi z kaszą gryczaną




Pierogi z kaszą gryczaną (przepis Ewy Wachowicz)

Lista zakupów:
Ciasto:
·         40 dag mąki
·         szklanka gorącej wody
·         jajko
Nadzienie:
·         20 dag ugotowanej kaszy gryczanej
·         25 dag białego sera
·         jajko
·         cebula
·         masło do smażenia
·         sól
·         pieprz
Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę.
W misce mieszamy rozdrobno0ny ser, ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulkę oraz roztrzepane jajko. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wlewamy wodę. Nożem zagarniamy mąkę do środka. Następnie wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Podsypując mąką rozwałkowujemy na placki o grubości 3-4 mm.
Wykrawamy krążki (np. szklanką), nakładamy nadzienie i zlepiamy pierożki.
Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz