poniedziałek, 10 lutego 2014

Makaron domowy



Makaron domowy


Lista zakupów:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zimnej wody
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy w nie 2 jajka. Zagniatamy dodając 2 łyżki wody, aby ciasto było elastyczne i niezbyt twarde. Zagniatamy ciasto do czasu aż stanie się lśniące.

Kroimy na niewielkie krążki.
Posypując mąką wałkujemy na cienkie placki.
Następnie rozkładamy je na suchej ściereczce do przesuszenia, około 10-20 minut.
Podsuszone kroimy na paski o szerokości około 5 cm. Paski układamy jeden na drugim i kroimy na makaron.

Gotujemy w osolonej wodzie od 5 do 7 minut.
Makaron, którego nie wykorzystamy od razu możemy zamiast gotowania podsuszyć i przechować do czasu aż będzie nam potrzebny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz