Makaron domowy
Lista zakupów:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki zimnej wody
Mąkę
wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy w nie 2 jajka. Zagniatamy dodając
2 łyżki wody, aby ciasto było elastyczne i niezbyt twarde. Zagniatamy ciasto do
czasu aż stanie się lśniące.
Kroimy na
niewielkie krążki.
Posypując
mąką wałkujemy na cienkie placki.
Następnie
rozkładamy je na suchej ściereczce do przesuszenia, około 10-20 minut.
Podsuszone
kroimy na paski o szerokości około 5 cm. Paski układamy jeden na drugim i
kroimy na makaron.
Gotujemy w
osolonej wodzie od 5 do 7 minut.
Makaron,
którego nie wykorzystamy od razu możemy zamiast gotowania podsuszyć i
przechować do czasu aż będzie nam potrzebny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz