Pączki
karnawałowe
Lista zakupów:
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 10-15 dag cukru
- około 0,5 litra mleka
- 7 żółtek
- 1 jajko
- 5-6 łyżek oliwy lub oleju
- kieliszek spirytusu
- tłuszcz do smażenia
- konfitura lub marmolada
Mąkę przesiać
do miski, zrobić wgłębienie. Wkruszyć w nie drożdże, zasypać 2 łyżkami cukru i
zalać ciepłym mlekiem (3-4 łyżkami). Rozczyn przypruszyć mąką. Przykryć ściereczką,
odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn
ruszy dodać do niego utarte z cukrem jajko i żółtka, część ciepłego mleka,
szczyptę soli i alkohol. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając po łyżce oliwy.
Wyrabiać tak długo aż będzie gładkie i lśniące. Ciasto wyrabiać do czasu aż
będzie odstawać do ręki. Nie powinno być zbyt gęste i twarde.
Przykryć miseczkę
ściereczką i odstawić na około 2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość
można przystąpić do formowania pączków.
Palcami
maczanymi w ciepłym maśle odrywamy kawałek ciasta, formujemy krążek. Na środek
nakładamy pół łyżeczki marmolady i formujemy kulę.
Odkładamy na
posypaną mąką stolnicę i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Smażymy na
rozgrzanym tłuszczu. Przykrywamy przykrywką. Gdy pączki się zrumienią odwracamy
na drugą stronę i dosmażamy bez przykrywki. Wyjmujemy na serwetkę, odsączamy z
tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną skórką
pomarańczową (z tego przepisu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz