poniedziałek, 10 lutego 2014

Pączki karnawałowe



Pączki karnawałowe

Lista zakupów:
  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 10-15 dag cukru
  • około 0,5 litra mleka
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek oliwy lub oleju
  • kieliszek spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • konfitura lub marmolada
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie. Wkruszyć w nie drożdże, zasypać 2 łyżkami cukru i zalać ciepłym mlekiem (3-4 łyżkami). Rozczyn przypruszyć mąką. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Gdy rozczyn ruszy dodać do niego utarte z cukrem jajko i żółtka, część ciepłego mleka, szczyptę soli i alkohol. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając po łyżce oliwy. Wyrabiać tak długo aż będzie gładkie i lśniące. Ciasto wyrabiać do czasu aż będzie odstawać do ręki. Nie powinno być zbyt gęste i twarde. 

Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić na około 2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość można przystąpić do formowania pączków.

Palcami maczanymi w ciepłym maśle odrywamy kawałek ciasta, formujemy krążek. Na środek nakładamy pół łyżeczki marmolady i formujemy kulę.
Odkładamy na posypaną mąką stolnicę i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przykrywamy przykrywką. Gdy pączki się zrumienią odwracamy na drugą stronę i dosmażamy bez przykrywki. Wyjmujemy na serwetkę, odsączamy z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową (z tego przepisu).

Karnawałowe smażenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz