Rosół domowy
Lista zakupów:
- kurczak (ok. 1,5 kg)
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- por (zielona część)
- natka pietruszki
- natka selera
- cebulka
- listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
Kurczaka porcjujemy
i gotujemy około 1,5 godziny w osolonej wodzie.
Dodajemy
włoszczyznę, cebulkę przysmażoną na suchej patelni oraz pozostałe przyprawy.
Gotujemy
jeszcze około pół godziny, do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie.
Wyjmujemy
mięso, rosół posypujemy zieleniną i doprawiamy do smaku.
Piersi kroimy w drobną kostkę i dodajemy do rosołu.
Podajemy z
ulubionym makaronem (np. z tego przepisu) lub w filiżankach do picia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz