poniedziałek, 10 lutego 2014

Rosół domowy



Rosół domowy

Lista zakupów:
  • kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • por (zielona część)
  • natka pietruszki
  • natka selera
  • cebulka
  • listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
Kurczaka porcjujemy i gotujemy około 1,5 godziny w osolonej wodzie.
Dodajemy włoszczyznę, cebulkę przysmażoną na suchej patelni oraz pozostałe przyprawy.
Gotujemy jeszcze około pół godziny, do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie.


Wyjmujemy mięso, rosół posypujemy zieleniną i doprawiamy do smaku.
Piersi kroimy w drobną kostkę i dodajemy do rosołu.
Podajemy z ulubionym makaronem (np. z tego przepisu) lub w filiżankach do picia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz